SPRING DAY FOR EUROPE 2009

CINE SUNTEM NOI ? DESCARCARE DOCUMENTE NOUTATI MIE - RETEAUA LOCALA EVENIMENTE EUROPASS GALERIE FOTO VI - CAMPANII DE INFORMARE PROFIL  I.S.J. DOLJ INFORMATII UTILE eTWINNING SPRING DAY FOR EUROPE 2009 OFERTA  A.N.P.C.D.E.F.P. LINK-URI UTILE ISJ DOLJ - INTEGRARE EUROPEANA SI PROGRAME COMUNITARE PARTENERI SI COLABORATORI GALERIE FOTO I - ACTIVITATI GALERIE FOTO V - 9 MAI ZIUA EUROPEI MIE - RETEAUA CENTRALIZATA GALERIE FOTO II - PRODUSE FINALE GALERIA FOTO III - CURSURI DE FORMARE CONTINUA GALERIE FOTO IV - SPRING DAY IN EUROPE GALERIE FOTO VII - MONITORIZARE STRATEGIA JUDETEANA DE DEZVOLTARE PPC DIRECTII DE ACTIUNE I.E.P.C.

Descarcati pachetul judetean de activitati Spring Day for Europe 2009, accesand meniul DESCARCARE DOCUMENTE !

„Primavara europeana 2009”

pe scurt :  www.springday2009.net

In 2009, „Primavara europeana” se alatura Anului european al creativitatii si inovatiei, pentru a incuraja cat mai multe scoli sa ia contact cu creativitatea si inovatia la nivel european.

Ce este „Primavara europeana”?

„Primavara europeana” este o campanie anuala deschisa tuturor scolilor din Europa si de pe intreg mapamondul. Invitam cadrele didactice sa dedice una sau mai multe zile din calendarul lor activitatilor didactice axate pe dezbateri, interactiune si reflectie pe marginea tematicii europene. Prin intermediul „Primaverii europene”, tinerii au sansa sa-si exprime punctul de vedere si sa se faca auziti.

Perioada de desfasurare: 25 martie – 30 iunie 2009  

 

Sfera tematica

 

 ·         Alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc in iunie 2009 reprezinta un moment potrivit de accentuare a importantei parlamentului in viata Uniunii Europene;  

 

·         Anul 2009 este anul European al Creativitatii si Inovatiei; scolile sunt invitate sa dezvolte Programul “Ideile misca Europa”.  

 

·         In acest an, Spring Day coincide si cu Saptamana Comenius, program de diseminare si valorizare a bunelor practici din cadrul parteneriatelor si experientelor de formare Comenius

„Primavara europeana 2009” si Anul european al creativitatii si inovatiei

2009 este Anul european al creativitatii si inovatiei (AECI).

Gratie popularitatii de care se bucura, campania „Primavara europeana”, aflata la a saptea editie, se alatura AECI, in speranta ca va suscita interesul scolilor din UE si nu numai fata de creativitate si inovatie, atat la nivel local si regional, cat si la cel national.Campania „Primavara europeana” este compatibila cu majoritatea disciplinelor scolare si ofera cadrelor didactice si elevilor nenumarate ocazii de a asimila aspectele practice si culturale ale creativitatii si inovatiei.

Concret, „Primavara europeana” isi propune, in cadrul AECI, urmatoare obiective:

§  sa sprijine toate formele de creativitatea, printre care cea artistica, in cadrul programelor scolare aferente ciclurilor de invatamant prescolar, primar, gimnazial si vocational;

§  sa creeze un context care sa permita tinerilor sa dobandeasca competente de exprimare a propriei personalitati, necesare de-a lungul vietii;

§  sa promoveze diversitatea culturala ca sursa a creativitatii si inovatiei;

§  sa incurajeze utilizarea TIC ca modalitate de exprimare creativa a propriei personalitati;

§  sa contribuie la formarea unui spirit antreprenorial mai pregnant;

§  sa sensibilizeze opinia publica cu privire la perceperea inovatiei drept modalitate de promovare a dezvoltarii durabile;

§  sa aduca in atentia publicului strategiile regionale si locale bazate pe creativitate si inovatie.

De asemenea, campania „Primavara europeana” ofera un cadru adecvat pentru a stimula dezbaterile online si offline pe marginea creativitatii si inovatiei, in anul in care cetatenii europene isi vor alege noul parlament. In acest context, participantii sunt incurajati sa reflecteze la orientarea strategica a UE in deceniul 2010-2020 si la aspectele „informationale” ale strategiei de la Lisabona.  

 

25 martie – 30 iunie 2009 

Anul acesta, „Primavara europeana” se va desfasura intre 25 martie si 30 iunie 2009. Campania este deschisa scolilor apartinand tuturor ciclurilor de invatamant, de la cel prescolar la cele de liceu si scoala profesionala. „Primavara europeana” se adreseaza, de asemenea, si organizatiilor  axate pe activitati extra-curriculare menite sa dezvolte si sa intareasca abilitatile vizate de programa scolara.    

 

Avantajele participarii la „Primavara europeana”

 

„Primavara europeana” a devenit o manifestare extrem de populara in mediul scolar, suscitand interesul elevilor fata de Europa. Incepand cu 2002, numarul de scoli participante a crescut an de an. Care sunt avantajele participarii la aceasta campanie?

Odata inscrise, cadrele didactice si elevii au acces deplin la toate activitatile, concursurile, resursele, instrumentele si serviciile puse la dispozitie de portal. Participarea la activitati si concursuri se face pe baza informatiilor furnizate in momentul inscrierii. Cu alte cuvinte, scolile participante pot fi identificate pe baza datelor furnizate la inscriere.

Din punct de vedere socio-educativ, „Primavara europeana” ofera oportunitati pe termen scurt, cu avantaje pe termen lung.

Oportunitati pe termen scurt:

§  integrarea activitatilor de predare a tematicii europene (institutii, politici si ultimele progrese ale UE) in curriculum;

§  utilizarea TIC pentru a comunica intr-un context real, utilizarea diverselor medii de invatare;

§  invitarea unei persoane publice in scoala, in vederea organizarii unei dezbateri cu elevii pe marginea unui subiect circumscris temei generale a anului 2009, Anul european al creativitatii si inovatiei;

§  comunicarea cu colegii europeni, dublata de schimbul de informatii si cunoasterea altor culturi;

§  participarea la activitati si concursuri online, care pot servi drept resurse auxiliare la orele axate pe Europa, creativitate si inovatie;

§  apartenenta la o comunitate europeana de scoli ce colaboreaza pe teme cuprinse in curriculum;

§  schimb de idei si inspiratie din experienta altor colegi europeni;

§  primirea unei diplome de participare semnata de factori de decizie din varful ierarhiei UE.

Avantaje pe termen lung:

§  largirea orizontului elevilor cu privire la cursul actual al istoriei, de la perspectiva locala si nationala la cea europeana;

§  aprofundarea actului educativ prin intermediul responsabilizarii elevilor si inzestrarea lor cu abilitati de comunicare si dezbatere;

§  incurajarea elevilor sa-si exprime ideile, ingrijorarile, sugestiile si solutiile la problemele actuale;

§  promovarea cooperarii si cetateniei active;

§  stabilirea de contacte cu persoanele publice locale, nationale si europene;

§  apartenenta la o familie europeana de scoli ce impartasesc obiective si activitati comune;

§  motivarea si incurajarea elevilor sa invete limbi straine in situatii de comunicarea autentica;  

§  sensibilizarea opiniei publice cu privire la efectele deciziilor europene asupra vietii cotidiene;

§  asigurarea unei vizibilitati si recunoasteri europene pentru activitatile scolare;

§  intarirea identitatii europene in paralel cu cea nationala. Anul european al creativitatii si inovatiei  

2009 a fost declarat Anul european al creativitatii si inovatiei (AECI)

Obiectivul principal al acestei campanii este de a da participantilor posibilitatea de a percepe schimbarea ca o oportunitate si o provocare. Cercetarea, competitivitatea si cunoasterea vor fi regandite, stimuland antrenarea sinergiilor existente si crearea altor noi.

„Europa trebuie sa-si amplifice capacitatea creativa si inovatoare, atat din motive sociale, cat si economice”, a afirmat Ján Figel’, comisarul european pentru educatie, formare, cultura si tineret.

AECI a fost  lansat si inaugurat oficial pe data de 7 ianuarie 2009, sub presedintia ceha a Uniunii Europene. Cu aceasta ocazie au fost  organizate o conferinta si o serie de manifestari culturale, la care vor participa reprezentatii tarilor membre, precum si mai multi ambasadori AECI.

Conform spuselor comisarului Figel’, acest an va reprezenta “o modalitate excelenta de a contribui la solutionarea provocarilor prin intermediul sensibilizarii opiniei publice, al diseminarii de informatii despre exemplele de buna practica si al stimularii educatiei si cercetarii.”

§  Creativitate si inovatie§ 

Creativitatea si inovatia sunt cele doua fatete ale aceluiasi proces. Inovatia se traduce prin punerea in practica a ideilor noi, iar creativitatea reprezinta conditia esentiala care sta la baza acestui pas. Cu toate acestea, comunitatile creative (cele de artisti, de exemplu) si cele inovatoare (precum cele stiintifice) nu sunt intotdeauna bine integrate. Prin urmare, unul dintre obiectivele esentiale ale AECI va fi apropierea celor doua comunitati, relevarea punctelor comune.

Inovatia nu este apanajul exclusiv al producatorilor, ci si al utilizatorilor. Acestia contribuie la modificarea produselor si serviciilor, la gasirea de solutii noi si la anticiparea problemelor. In plus, utilizatorii si inovatia sunt angrenati intr-o relatie dinamica: consumatorii sunt forta motrice a inovatiei, care, la randul ei, influenteaza consumatorii, necesitand noi cunostinte si competente.

§  Sa invatam sa gandim diferit§ 

Putem invata sa fim creativi? Scolile joaca un rol esential in stimularea si descoperirea talentului, curiozitatii si atitudinilor inventive. Este dificil sa predai creativitatea, insa este si mai dificil sa nu o temperezi. Creativitatea pare sa ocupe un loc tot mai restrans in decursul educatiei scolare. Ca atare, inventivitatea trebuie cultivata de la o varsta frageda si intretinuta cu grija de-a lungul vietii.

Pentru a deveni niste medii propice creativitatii, scolile cauta noi abordari. Activitatile propuse de „Primavara europeana” pot contribui la presararea spiritului inventiv in programa scolara, inspirand noi abordari in procesul european de invatare-predare. Campania sustine motivatia si spiritul de initiativa si incurajeaza abordarea provocarilor europene dintr-o noua perspectiva.