eTWINNING
CE ESTE eTWINNING ?
eTwinning este parte a programului Lifelong Learning, al Comisiei Europene etwinning.ro
Un program pentru profesori
eTwinning faciliteazã accesul profesorilor la un mediu virtual de colaborare ºi de schimb de experienþã, la parteneriate cu alþi profesori ºi la activitãþi de formare profesionalã, alãturi de colegi din þãrile europene.
Un program pentru elevi
Prin participarea la proiecte de eTwinning (înfrãþire online între ºcoli), elevii au posibilitatea sã comunice cu alþi elevi din þãrile participante, sã afle elemente de specific cultural sau de specific al educaþiei în þãrile partenere, sã înveþe utilizând noile tehnologii ºi sã îºi perfecþioneze competenþele de comunicare în limbi strãine.
Un program pentru comunitate
Înfrãþirea online a ºcolilor poate fi însoþitã de înfrãþirea comunitãþilor. Unele localitãþi au decis sã se "înfrãþeascã" ºi completeze comunicarea ºi cooperarea online prin alte proiecte - vizite, activitãþi culturale pentru adulþi etc.
Școlile din România se înscriu în programul european eTwinning!
Școlile din România sunt invitate să se înregistreze pe platforma www.etwinning.net și să intre în parteneriate cu alte școli pentru proiecte care corespund ariilor lor de interes. Înregistrarea pe site-ul www.etwinning.net, oferă acces la baza de date cu celelalte școli înscrise în program și la Twinspace (zonă de lucru care poate fi accesată numai de către școală și de partenerii ei). Înregistrarea presupune furnizarea de informații despre profesorii participanți la proiecte și despre școală, despre preferințele pentru anumite domenii, pentru limba de lucru etc.
Cele mai interesante proiecte primesc certificate de calitate - eTwinning Quality Label.
eTwinning în România
Institutul de Științe ale Educației a fost desemnat de către Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului să coordoneze implementarea programului eTwinning în România. Astfel, începând din septembrie 2007, Institutul de Științe ale Educației a devenit centrul național de suport pentru acest program (National Support Services - NSS).
Înregistrarea pe platforma eTwinning
Începând din octombrie 2007, școlile din România se pot înscrie pe platforma de colaborare www.etwinning.net, alături de alte școli din țările Uniunii Europene, din Islanda și din Norvegia. Profesorii și elevii din România vor avea posibilitatea de a colabora și de a face schimb de informații cu participanți din alte țări, în vederea constituirii de parteneriate pe diferite domenii de interes sau pe discipline de studiu.
Puteți înscrie școala dumneavoastră, completând formularul de înscriere. În formular, vi se solicită date despre:
- dumneavoastră - ca persoană de contact (profesia, disciplinele predate, grupele de vârstă ale elevilor cu care lucrați, experiența în proiecte etc.)
- preferințe pentru etwinning (domenii de interes pentru proiecte, limbile de lucru ale proiectelor, ideile dumneavoastră pentru proiecte)
- școală (adresă, tip, telefon, fax, email, informații despre conducerea școlii)
- profilul școlii (număr de elevi, participarea la alte proiecte, echipamentele IT disponibile în școală pentru proiectele de colaborare la distanță, experiența în proiecte de colaborare online, tipul de conexiune Internet etc.)
După înscriere, puteți modifica datele din formularul de înscriere, direct din contul dumneavoastră.
După ce v-ați înregistrat, puteți intra pe situl etwinning.net utilizând numele de utilizator și parola dumneavoastră, puteți căuta o școală parteneră și înregistra un parteneriat care vă oferă acces la un spațiu de lucru comun (twinspace).
O școală se poate înscrie cu mai multe proiecte, propuse de același profesor sau de profesori diferiți. De asemenea, mai mulți profesori dintr-o școală se pot înscrie pe platformă, fără să înscrie școala de mai multe ori. Primul profesor care se înscrie, înscrie și școala, completând informațiile despre școala (adresa, acces la echipamente etc.). Următorii profesori se înscriu și își fac cont, își comunică domeniile de interes și ideile de proiecte, iar când ajung la etapa legată de școală, selecteaza opțiunea "școala mea este deja înregistrată". Întrebarea dacă școala este deja înregistrată se află la începutul paginii cu întrebari legate de școală. Alegând varianta "școala este deja înregistrată", se evită dublarea înscrierii școlii și confuziile implicite, însă se pot face mai multe conturi de profesori.
Nu există un termen limită pentru înscriere. Vă puteți înscrie acum sau ulterior, după ce vă definiți domeniile de interes pentru colaborare. De asemenea, fiecare școală poate începe un proiect atunci cand are o idee clară de parteneriat, îl înscrie pe site și își găsește parteneri. Școala poate fi contactată de alte școli și invitată să participe ori poate contacta ea alte școli, invitându-le să se alăture propunerii sale de proiect.
Înscrieți acum școala dumneavostră!
Link la formularul de înscriere:
http://www.etwinning.net/ww/en/pub/etwinning/misc/register.cfm
Insert Another Sub Header Here
Evenimente eTwinning
Seminarii de dezvoltare profesională
Profesorii, inspectorii școlari și experții în educație participanți sau susținători ai programului eTwinning au posibilitatea de a participa la seminarii de dezvoltare profesională. Cei interesați să se înscrie, pot trimite la NSS-România, un CV în format european si o scrisoare de intenție, în perioadele anunțate pentru înscriere pe site (www.etwinning.net). Numărul de locuri este limitat la 2-3 persoane pentru fiecare seminar.
În prima parte a anului 2008, sunt planificate următoarele seminarii:
- februarie 2008 - Oslo, Norvegia (data va fi stabilită în curând), seminar pentru formatori de profesori, specialiști în educație
- aprilie 2008 - Praga, Republica Cehă, seminar pentru profesori, tematica: proiecte transdisciplinare
- 25-25 aprilie 2008 - Bonn, Germania, seminar pentru profesori, tematica: proiecte transdisciplinare
- 29-31 mai 2008 - Paris, Franța (limba de lucru: franceza), seminar pentru profesori, tematica: proiecte transdisciplinare
Criterii pentru înscriere și pentru selecție:
- cel puțin un parteneriat etwinning înregistrat (mai multe parteneriate constituie un avantaj)
- cunoașterea limbii de lucru a seminarului
- calitatea proiectelor desfășurate (originalitate, pertinență, utilitate pentru elevi etc.)
- motivația participării și capacitatea de diseminare
- obținerea certificatului de calitate constituie un avantaj.
Tabăra eTwinning
În fiecare an, este organizată tabăra eTwinning care reunește delegații ale școlilor care au câștigat un premiu în competiția internațională eTwinning. În 2008, România va putea înscrie în competiție proiectele desfășurate în anul școlar 2007-2008.
Tabăra din 2007 a fost organizată în Sicilia și a reunit elevi și profesori din Cehia, Slovacia, Lituania, Spania, Polonia și Italia.
Mai multe infomații despre tabăra eTwinning 2007:
http://www.etwinning.net/ww/en/pub/etwinning/news/articles/etwinning_after_camp_2007.htm
Mai multe infomații despre școlile finaliste și despre proiectele lor:
http://www.etwinning.net/ww/en/pub/etwinning/news/articles/finalists_etwinning_prizes2007.htm